Bijeli brački kamen u arhitekturi

Moderna klasika – bijeli brački kamen u arhitekturi

Nadaleko poznat, bijeli brački kamen u arhitekturi je korišten od davnina, a za gradnju i ukrašavanje primjenu nalazi i kod novih modernih objekata. Njegova izuzetna prirodna svojstva doprinose vrijednosti građevine, a dobar izgled ukupnom dojmu i ambijentu u kojem se nalazi. Upotrijebljen je u izgradnji Dioklecijanove palače u Splitu 295. – 305. godine (4. stoljeće), nekih dijelova Bijele kuće u Washingtonu, na dvorima i palačama u Beču, Budimpešti, Trstu. Danas nema mjesta na obali Jadranskog mora ili na otocima gdje se nije gradilo kamenom. Kuće, crkve, zvonici, trgovi, fontane, rive, lukobrani a u modernoj arhitekturi vile, hoteli, apartmani, šetnice.

Bijeli brački kamen u arhitekturi

Oblog zidova i okvir vrata

Brački kamen služi za oblaganje zidova, podova, stepenica, izradu stupova i poklopnica ograda, okvira prozora i vrata. Isto kao i za nosače pergola (drvenih greda) u obliku masivnih kamenih stupova – monolita, izrađenih iz jednog komada.

Bijeli brački kamen u arhitekturi

Monolitni stupovi nosači pergole

Kamen kao materijal odlično se vizualno slaže u kombinaciji s drvom, staklom i metalom – aluminijem, materijalima koje danas često susrećemo kod izgradnje modernih vila. Bilo da se radi o uređenju okoliša objekta ili u samom interijeru. Svojom prisutnošću oplemenjuje svaki prostor. Nezamjenjiv je kao i što je nezamjenjiv čovjek – graditelj i stanovnik koji živi u njegovom okruženju.

Bijeli brački kamen u arhitekturi

Oblog i poklopnica zida rampe

Zelenilo vrtne vegetacije i bjelina kamena unatoč blizine gradske ulice donose harmonični izgled skrivajući usput beton i sivilo. Život je ugodniji u prirodi, njenim bojama i skladu.

Bijeli brački kamen u arhitekturi

Oblog i poklopnica zida u vrtu

Ulogu prirodnog materijala kao što je kamen u ljudskoj prošlosti i sadašnjosti lijepo je opisao Cvito Fisković: “Kamen je od početka ljudskog života na zemlji bio čovjeku oružje i alat, nakit, stan i grobnica. Bio je jedno od trajnih sredstava njegovog stvaralaštva od prapočetka ljudske povijesti pa do danas.”


REFERENTNI OBJEKTI: Foto galerija vila i drugih objekata


Projektiranje, izrada i ugradnja: KLESARSTVO JAKŠIĆ – Klis


Više informacija na:

[email protected]

TEL: +385 (0)21 240 185

FAX: +385 (0)21 240 699

GSM: +385 (0)91 422 2221

Može Vam se svidjeti ...